Юбилеят на Мини Арт Фест

#MAF10

Артисти Mini Art Fest 10

🎉🐜🎪Мини Арт Фест, уникалният фестивал за съвременен цирк, се завръща със своето юбилейно 10-то издание на 2 – 18 октомври в шатрата на Цирк „Иванов“, разпъната в
Зала „Универсиада“ – Шипченски проход 2 в София.
И ако миналогодишното издание на фестивала беше подарък за децата на София, провел се в дните около 1 юни, то сега събитието ще е буквално за всички, с акцент към градския човек, който иска и се потопи в атмосферата на тайнството, наречено „Съвременно цирково изкуство“, да научи механизмите му, да разбере посланията му, да преживее емоцията му. И всичко това от извора!
Въпреки обективните предизвикателства от всякакъв характер – здравен, обществен, финансов и прочее, Мини Арт Фест 10 ви кани не просто да споделим идеята за Съвременен цирк, а да я празнуваме на живо!

🎭🎶🎪През годините българската публика е имала наистина редки възможности да се докосне до Съвременния цирк и това обикновено е било в контекста на съвременните театър и танц, посредством фестивалните формати „One Dance Week” в Пловдив и „World Theatre” в София. Сега обаче за това отново ще се погрижи Мини Арт, като публиката ще може да надникне символично, но и същностно, в цирковите дворове на Франция и Италия с гастролиращите международни артисти, които са част от каймака на Световния съвременен цирк.

Les Hommes penchés

Instable-Lyon-23-03-19-HD-063-NB-Jean-Paul-Bajard_pe

Paul Keaton

image_2022-07-07_133010586

Duo Masawa

DuoMasawa_pic1

Nicholas McArthur & Geo Kalev

Nicola_IMG_5533_pe

Trigaida

TRIGAIDA_crop_BW_HIGH-RES_photo-session-by-Encho-Naydenov

Зора и Коце-Босе

120779948_3662670117084845_4129848753701199439_n

Аshton Ka

AhtonKa-pic01_Geo_Kalev

Димитър Германов

DimiterGermanov_1_WEB

Цирк Иванов

121151236_3675221985829658_4430276423902536905_n

Циркова Работилница

120896485_3662667190418471_3449739612371744948_n

The Bedlam Club

the-bedlam-club

Съвременният цирк е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената, по-динамичната им работа сред хората, разнообразието от концепции.

Той се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства, като при изпълненията водеща е идеята. Този вид изкуство използва много елементи от езика на театъра, от популярната култура, от уличните артисти, градския фолклор, музиката и танца.

Галерия

Прес съобщение

МИНИ АРТ ФЕСТ С 10-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ!

Въпреки обективните затруднения, свързани с пандемията от Covid-19, Мини Арт Фест уникалният фестивал за Съвременен цирк – се завръща със своето юбилейно 10-то издание на 2-18 октомври под шатрата на Цирк „Иванов“, разпъната в Южен Парк 2, по-известен като „Кучешкия“ парк, зад хотел „Хилтън“ в София.

И ако миналогодишното издание на фестивала беше подарък за децата на столицата и България, провел се в дните около 1 юни, то сега събитието ще е буквално за всички, с акцент към градския човек, който иска да се потопи в атмосферата на тайнството, наречено „Съвременно цирково изкуство“ – да научи механизмите му, да разбере посланията му, да преживее емоцията му. И всичко това – от извора!

През годините българската публика е имала наистина редки възможности да се докосне до Съвременния цирк и това обикновено е било в контекста на съвременните театър и танц, посредством фестивалните формати „One Dance Week” в Пловдив и „World Theatre” в София. Сега обаче за това отново ще се погрижи Мини Арт, като публиката ще може да надникне символично, но и същностно, в цирковите дворове на Франция и Италия с гастролиращите международни артисти, които са част от каймака на Световния съвременен цирк.

Фестивалът започва в петък, 2 октомври, с представлението на френския артист Пол Кийтън „Фрийкове“ („Freaks”), основано на движение, манипулация на предмети и магия. Ще има и фотографска изложба на ексцентрични костюми и съответен пърформанс – „Дрехи за трансцедентност“ („Clothes for Transcendence“). Футуристичната и дори пост-апокалиптична и пост-пънк концепция е на британския артист Николас Макартър, а снимките – на българина и основен двигател на Мини Арт Фест Гео Калев. Ще преживеем стила и естетиката на отхвърлените и самотните, обитаващи изоставени фабрики, блатисти виадукти и маргинални депа. Фотографиите ще могат да бъдат разглеждани през цялото време на фестивала.

В събота ще гледаме 2 представления – българско и италианско. Първо, родното име Ащон Ка ще представи атракцията на живата статуя, а след това италианското дуо Masawa ще впечатли зрителите с шоуто си „V.O.G.O.T”, което стъпва на сетивната връзка между мъжа и жената като предизвикателство, приключение и богатство на човешкото общуване.

В неделната вечер е кулминацията на Мини Арт Фест 10 с гвоздея в програмата – представлението “Instable” на „Les hommes penches” от Франция, което проблематизира ранимото битие на артиста и поета, самоизграждащ се сред заобикалящия го прозаичен свят. В момента представлението прави невероятно турне из Балканите, като една от спирките му е именно България и Мини Арт Фест. Разбира се, в последната вечер ще бъде връчена и голямата награда на фестивала – Златна мравка.

Ще има и съпътстваща разнообразна музикална програма с концерти на The Drinking Octopus, Иван Шопов, импровизатора от „СътвориМи“ Константин Кучев, The Bedlam Club, Ясен Згуровски и DJ Africando.

Но това не е всичко! Ще се проведат и няколко уъркшопа: Юнисайкъл, Творческо пеене, АкроЙога и Жонглиране.

Организаторите са се погрижили да осигурят не просто цирково пространство, а цялостен комплекс и среда за приятни преживявания на гостите. Ще има превъзходни храни и напитки от Burgers on the road, Lolly – Sweet Bar Caravan. И още – Мини Базар за хендмейд стоки и Мини Щанд с постери и фестивални фланелки.

С юбилейното си 10-то издание, Мини Арт Фест иска да протегне ръка и да изгради мост между Традиционния и Съвременния цирк и точно заради това избира да се колаборира с авторитетния и утвърден Цирк „Иванов“, който се отличава с подчертано отношение към детайла, с близост и връзка между артистите и публиката, със семейна среда и уют. Традиционният цирк има нужда от нови идеи, форми и послания и седи пред предизвикателството да започне да става съвременен. И обратното – Съвременният цирк е призван да цени, възприема и интерпретира по модерен начин традиционните изразни средства. Взаимната нагласа е за преосмисляне на стереотипа за мнимо противопоставяне между двете школи и за постигане не на антагонизъм, а на синергия. С думи прости и човешки: и деца, и млади, и преоткриващи втора и трета младост ще се забавляваме заедно под просторната тента и ще похапваме пуканки.

Специални гости на фестивала ще бъдат децата и младежите от „Социален цирк за Надежда“, друга активна инициатива на Фондация „Мини Арт“, ориентирана към подрастващи и маргинализирани членове на обществото, които нямат достъп до спорт и развлечения, с цел реабилитирането на тяхното публично участие и чисто човешко достойнство. На Мини щанда гостите ще могат да намерят специалната детска книга, посветена на Социалния цирк, а всеки, който иска да подкрепи тази кауза, може да го направи чрез следната банкова сметка:

УниКредит Булбанк IBAN: BG91UNCR70001522814236

Въпреки обективните пречки от всякакъв характер – здравен, организационен и прочее – Мини Арт Фест 10 ви кани не просто да съхраним идеите за Съвременен и социален цирк, а да ги празнуваме на дело и на живо!

Мини Арт фест 10 е част от календара на културните събития на Столична община 2020. Събитието се организира с подкрепата на Столична община, Програма „Европа“, Френски институт, Италиански Културен институт, Програма „Театроскоп“ и Цирк „Иванов“.

Билети в мрежата на EVENTIM

Повече подробности и програма на Мини Арт Фест 10: www.miniartfest.com

ВИДЕO от МАФ 10

ПАРТНЬОРИ на МАФ 10