Mини Арт Фест 11 

#ClimateOfChange

#MAF11

Артисти и Програма Mini Art Fest 11

Как изглеждат климатичните промени през призмата на цирковото изкуство? С какви предизвикателства се сблъскват артистите от Цирк MagdaClan при създаването на спектакъла, който е част от общоевропейското турне за климата #ClimateOfChange, разберете в 11-то издание на Мини Арт Фест.

WeLand- e спектакъл, който не представя просто едно решение. MagdaClan иска да представи климатичните проблеми такива каквито са, да говори за проблемите и да покаже как хората по света реагират.  Начина да говорят за концепцията за климатичните промени и климатичната миграция е чрез спектакъла.

MagdaClan

223338699_4512575408760974_7173553406712025525_n

Галина Риом Ройбек

223166966_4512568828761632_8248255205379432718_n

Палячи-Варна

223390992_4515069618511553_187286908554664840_n

Циркова Работилница

Работилница за жонглиране

Street Gorilla

224636256_4514545751897273_90831371237166293_n

Ши3и Импро Театър

224919567_2958217527801310_5817781573793883208_n

Съвременният цирк е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената, по-динамичната им работа сред хората, разнообразието от концепции.

Той се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства, като при изпълненията водеща е идеята. Този вид изкуство използва много елементи от езика на театъра, от популярната култура, от уличните артисти, градския фолклор, музиката и танца.

Галерия

Прес съобщение

 

Ние използваме думи, но това шоу ползва много повече от думи. Думите описват ситуации, дават обяснение на някои детайли, но това шоу говори чрез изображения.”

 

Първият спектакъл от общоевропейското турне за климата #ClimateOfChange на артистите от Цирк MagdaClan е тази събота в София, като част от програмата на Мини Арт Фест 11. Входът е свободен и се надяваме на голяма публика, която да се потопи в магичния свят на съвременно цирково изкуство и да вникне в посланията на артистите.

 

Как изглеждат климатичните промени през призмата на цирковото изкуство? С какви предизвикателства се сблъскват артистите при създаването на спектакъла и какви реакции от публиката в България очакват италианците – разговаряме с Акиле Дзони, проджект мениджър и дългогодишен музикант в екипа на MagdaClan.

 

Как се чувстваш за старта на #ClimateOfChange турнето, което започва от София? Тук ви предстои първото официално шоу на “WeLand” пред голяма публика.

 

Много съм развълнуван! Малко се притеснявахме за дългия път до тук, защото това е най-далечната точка от Италия, до която трябваше да пристигнем с техниката и конструкциите за сцената. Но успяхме, тук сме.

 

Страхотно е да дойдем като част от този проект, но също и винаги сме искали MagdaClan да има спектакъл на Балканите. Така че, това е изключително приятен повод за нас и ние много се радваме.

 

Как очаквате да реагира публиката?

 

Изключително ми е интересно каква ще бъде реакцията на публиката. Подготвихме този спектакъл в Италия, с помощ на хора от Северна Европа, и съм любопитен да видя как хората от Източна Европа ще възприемат и реагират на шоуто. Това е и целта на този проект – да обедини различни култури от Европа и не само. Проектът има международен образ и наистина се надявам, че публиката ще го възприеме и разбере посланието.

 

Как се роди идеята за WeLand?

 

След като бяхме избрани да направим това шоу и да бъдем част от #ClimatеOfChange, започнахме да мислим как циркът може да говори по тези въпроси. Обикновено, нашият начин на работа е първо да започнем с физическите и акробатични елементи, музиката, и след това намираме обединителна точка, която ни подсказва, че това е идеята и посланието. С “WeLand” е точно обратното. Беше много интересно, защото ни накара да се адаптираме. Идеята се роди с много труд и упоритост. Как превеждаме концепция в изображение? Ние използваме думи, но това шоу ползва много повече от думи. Думите описват ситуации, дават обяснение на някои детайли, но това шоу говори чрез изображения.

 

Какви изображения създадохте, за да представите климатичния проблем?

 

Нашият спектакъл не представя просто едно решение, ние не даваме решения. Ние искаме да представим климатичните проблеми такива каквито са, да говорим за проблемите и да покажем как хората по света реагират. Нашият начин да говорим за концепцията за климатичните промени и климатичната миграция е чрез спектакъла.

 

Разделихме героите в него в четири категории – хора от различни точки на света, които са повлияни от климатичните промени и трябва да мигрират. Имаме персонаж, който живее в близост до крайбрежие и когато нивото на водата се покачва, този човек трябва да се премести. Имаме персонаж, който живее в опустинен район и трябва да се премести. Имаме хора, които живеят в близост до гори с често случващи се горски пожари. Последната категория са хора, които живеят в арктическите райони, където проблем е топенето на ледовете и промените в екосистемата. Включили сме и пети образ, който показва „богатото“ население на света, което смята, че всичко може да се реши с пари и също се опитва да изкара пари от проблемите на бедните хора. Този образ е малко по-тъмен. Това са петте персонажа, които сме обединили.

 

В този спектакъл имаме шоу вътре в шоуто. Персонажите започват да се оформят по време на спектакъла – всички са циркови артисти в началото, но се трансформират постепенно в климатични мигранти.

 

Имаше ли трудности при създаването на спектакъла?

 

Определено беше предизвикателство. По принцип, за да се създаде такъв спектакъл е нужно поне година и половина работа. Трябваше първо да изградим и да създадем сцената, след това да създадем спектакъла. Ние го направихме за четири месеца. Много се гордеем с това. Спектакълът се получи добре и реално говори за проблема, за който искаме да говори.

 

Кое е най-силното послание, което бихте искали да се запомни от публиката?

 

Смятам, че най-важното ни послание е, че реалността на този проблем е сложна и няма лесен начин за справяне с него. Когато гледах шоуто, бях учуден от нещо. Ние създадохме спектакъла с някаква ясна визия, но има части от спектакъла, които нямат конкретна цел, те са просто артистични решения. И бях впечатлен, че хора, които не знаят каква е нашата визия, не знаят каква е идеята зад шоуто, видяха нещо, което не беше умишлено написано. Видяха повече послания и различни, от тези, които ние съзнателно сме създали. Това ме наведе на мисълта, че ние имаме повече от едно решение на проблема, не е само едно единствено. Трябва да намерим начин да се обединим, да намерим единна визия за проблема, да уважаваме различията си и да ги използваме – това е начинът да постигнем промяната.

 

Организатори на Мини Арт Фест 11 са фондация „ЕкоОбщност“ и фондация Мини Арт. Пълната програма на тридневния фестивал можете да видите тук: https://bepf-bg.org/programa-maf11/

ВИДЕA от МАФ 11

ПАРТНЬОРИ на МАФ11