Добре дошли на 9-то издание на Мини Арт Фест – фестивал за съвременен цирк !

#MAF9

Артисти Mini Art Fest 9

За началото на месец юни подготвихме „Подарък за децата на София“ с много цирк и изнененади. На 1 юни на Голямата сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк) в 10:00 часа.
Приготвихме голяма покрита сцена, циркови представления, работилници, тренировки и много добро настроение.
На място предлагахме вкусни сандвичи и сладки, лимонада и наливна бира.

„Абе голям купон е!“ както каза нашето момче от Соцалния Цирк.
На следващия ден бяхме в кв. “Факултета“ където подарихме и там цирк и тренировки. Мини Арт Фест 9 е цирков празник; човешко споделяне на умения, идеи и ценности; обгрижване на деца и младежи в риск; и разбира се – среща с вас, публиката.

Lonely Circus

Lonely Circus

Театър СКРИН

theatre SKRIN

Пол Кийтън

Paul Keaton

Яница Сърбинова

Yanica

Цирк ТВАС

Cirkus Tvaers

Цирк Играчка Плачко

Цирк Играчка Плачко

Съвременният цирк е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената, по-динамичната им работа сред хората, разнообразието от концепции.

Той се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства, като при изпълненията водеща е идеята. Този вид изкуство използва много елементи от езика на театъра, от популярната култура, от уличните артисти, градския фолклор, музиката и танца.

Галерия

Прес съобщение

ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА НА СОФИЯ на 1 и 2 юни в София

Международни циркови спектакли,  български артисти и разнообразни циркови работилници в 9-тото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в България – „Мини Арт Фест“

Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в  България – „Мини Арт Фест“ ще бъде открито на 1 юни, в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото “Подарък за децата на София”, малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. На 1 юни, фестивалът ще бъде открит от Н.Пр. Сорен Якобсен посланик на Дания /дипломатически патрон на фестивала/ и традиционния партньор на събитието – културния проект „Цирк Твас“ (CirкusTvaers) от Дания, който ще представи своя спектакъл на публиката в двата фестивални дни.

На 2 юни, програмата на „МИНИ АРТ ФЕСТ“ 9 ще продължи в кв. “Факултета“ – 75 ОУ “Тодор Каблешков“, където ще се проведат разнообразни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които могат да се включат всички желаещи.

„С този акт Фондация “Мини Арт”, организатор на фестивала, още веднъж заявява готовността си, със силата на цирка, да помага на деца и младеж, от различни социални групи в риск“, разказа Гео Калев – основател на фондация „Мини Арт”.

Безспорният чуждестранен акцент в програмата е  представлението на Lonely Circus  от Франция на 1 юни от 20:00 ч.

представлението се казва:  “Падам – Паднах – Паднал“ – колаборация между съвременния цирков артист Себастиан Льо Гуен и електро-акустичния музикант Жером Хофман.

Цялата програма на събитието вижте тук: https://miniartfest.com/programa-2/

От 19:00 часа всички желаещи ще могат да се видят френското цирково-театралното представление “Фрийкове“ на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на обекти и магия.

Сред задължителните акценти в програмата ще бъде и юнисайкъл шоуто на един от основателите на социалния цирк в България – Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, но израства в Дания, преди да се завърне и да участва активно в каузите на фондация „Мини Арт“.

от 11 ч. се представя проекта СОЦИАЛЕН ЦИРК

Социалният цирк е кауза, която спомага за личностното развитие на лица от рискови групи и тяхната пълноценна интеграция в обществото. Фондация “Мини Арт“ работи с деца от домове за настаняване от семеен тип в кв. “Надежда” – “Алеко Константинов”и “Иван Вазов” –  и ученици от СОУ 101 “Бачо Киро” гр. София.

За втора поредна година, в рамките на фестивала, фондация “Мини Арт“ организира и международна конференция с цел развитие на съвременния и социален цирк в България. Темата на тазгодишното издание ще бъде “Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.“. Конференцията ще се проведе на 3 юни, понеделник, от 17.00 часа, във Френския Институт в София.

„Мини Арт Фест“ 9 ще има своето своеобразно продължение и в Пловдив, на 4 и 5 юни, като част от  проекта „OdysséKaravana“ в рамките на Европейската столица на културата 2019.

Мини Арт Фест 9 се реализира благодарение на:

Фондация „Мини Арт“ с подкрепата на Столична община, София – Европейска столица на спорта, Френски Институт, Театроскоп, Цирк ТВАС и ресторант Файрус.

С подкрепата на:

Булгед, Би Колор, Център за градска мобилност, Фекат Цирк – Етиопия, Диво Пиво, Лоли Караван, Клуб Каркасон, Фондация Open София.

Медийни партньори:

БНР, БНТ, IWoman.bg, актуално, Момичетата от града, Джамборе, STAND.bg, ЗА{ обичайте } София, Софийски вестник, БгОнЕар, Вести.бг, списание „360“, Столица.бг.

Проектът „Социален цирк за Надежда“ е част от програмата на Мини Арт Фест 9, изпълнява се със  финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от Фондация „Мини Арт“ в партньорство с  Френския институт в София и район „Надежда”.

Фейсбук страница:  https://www.facebook.com/miniartfest/

Събитие:  https://www.facebook.com/events/409813606240273/

Сайт:  https://miniartfest.com/

Програма:  https://miniartfest.com/programa-2/

Видео в youtube: https://youtu.be/t51K4ORXYpQ

ВИДЕО от МАФ 9

ПАРТНьОРИ на МАФ9

с подкрепата на